Bijna een half miljoen Belgische computers besmet

Is uw computer ten prooi gevallen van criminelen en wordt hij nu gebruikt voor cyberaanvallen, zonder dat u dit weet?

Een half miljoen besmette pc's. Ondertussen weet politie en justitie ook welke identificaitecodes deze pc's hebben. Wanneer een site wordt aangevallen, worden de gegevens van die computers (soms) geregistreerd. Ook wanneer een netwerk van besmette pc's ontmanteld wordt, worden politie en justiitie op de hoogte gesteld. Vanwege de wet op de privacy is het echter niet mogelijk om die identificatiecodes zomaar te linken aan de gebruikers van die pc's. Het Centrum voor Cybersecurity overlegde daarom met de Privacycommissie. Samen kwamen ze tot het akkoord dat de internetproviders de IP-adressen van de besmette pc's ontvangen en op basis daarvan hun klanten verwittigen. Daarna moeten de lijsten onmiddellijk weer verwijderd worden.

Voorlopig is hier nog een principeakkoord over, maar een officieel akkoord kan snel volgen. Er wordt verwacht dat de eerste waarschuwingen tegen het einde van het jaar doorgestuurd worden.

Wilt u uw computer optimaal beschermen tegen alle bedreigingen van buitenaf? Trustteam kan u hier ongetwijfeld verder mee helpen!

Terug